In Protestantse kerken wordt 's avonds gebeden voor welslagen van oogst en werk. Vroeger was dit een biddag voor alleen gewas. Er werd gebeden om een zegen over de landbouw en visserij, een goede oogst om te voorzien in het 'dagelijks brood'. Nu is het een biddag voor gewas én arbeid, omdat tegenwoordig 'dagelijks brood' ook afhankelijk is van het hebben van betaald werk. In sommige delen van Nederland ben je met de biddag vrij; iedereen gaat 's ochtends naar de kerk. Maar meestal is het een gewone dag en is er ’s avonds een speciale kerkdienst.
Er was eens een knolletje, diep in de grond,
een knolletje klein en een knolletje rond,
heel diep in de aarde. Wat was het er duister.
Maar toen klonk een stemmetje: knolletje luister...
Een verhaal op rijm van Bette Westera, over de groei van een aardappelplant, het oogsten en weer bewaren van één aardappel om weer te poten.
Een verkenning met kinderen. Begin met een stille wanddiscussie. Schrijf het woord ‘biddag' in het midden op een groot vel papier. Laat de kinderen er woorden, associaties en symbolen bij schrijven.
Ga vervolgens met de kinderen in gesprek met de volgende vragen:
Wat is biddag, wanneer vieren we dat? Maak de link naar dankdag, oogstdienst. Waarom is er biddag en dankdag? We krijgen toch alles, er is toch genoeg te eten? Waar vieren we biddag: thuis, op school, in de kerk, ? Waarvoor en voor wie kun je nog meer bidden? Laat de kinderen vertellen of en hoe ze bidden.
bron: www.protestantsekerk.nl