Moslims houden drie dagen lang feest om het einde van de ramadan, de vastenperiode, te vieren. Men wenst elkaar geluk met 'Eid Mubarak', dit betekent: Gezegend feest. Families komen bij elkaar voor een speciaal ontbijt, geven elkaar cadeautjes en er worden er veel zoete dingen gegeten. In Nederland wordt het feest ook wel Suikerfeest genoemd, maar daar is niet iedereen blij mee. Steeds vaker wordt het Fitr-feest genoemd.
Aan het eind van de maand ramadan wordt het Fitr-feest gevierd. Na het vasten worden er zoete gerechten gegeten. Maar Eid-al-Fitr is veel meer dan het eten van zoetigheid…
Eid al-Fitr wordt ook wel het Suikerfeest genoemd. De profeet Mohammed stelde het in zodat het leven ‘zoeter’ zou zijn voor iedereen.
Sara, Anisa en Ayse zijn de enige leerlingen in de klas die – voor de eerste keer - vasten tijdens de ramadan. Ze willen het Ramadanfeest, als de ramadan voorbij is, met de klas vieren. Juf bespreekt dit met de hele klas. Want… kun je een feest vieren waar je niet in gelooft?
Een verhaal voor de bovenbouw, door Asri Prasadani, in: Een wereld vol kleuren, verhalen over diversiteit.
Informatief jeugdboek met mooie, grote illustraties over ‘Id-ul-Fitr, het suikerfeest dat moslims vieren na afloop van de vastenmaand ramadan.
Na een gezegende Ramadan achter de rug te hebben is het tijd voor feest. ‘Iesa kan niet wachten en bereidt zich er met zijn familie op voor. Ze versieren het huis en maken lekkernijen. Op de dag van ‘Id doen zij veel leuke dingen. Iedereen krijgt een cadeautje, zo ook ‘Iesa. Maar dat cadeau blijkt wel heel erg bijzonder te zijn...
in: Karima el Idrissi, Het bijzondere ‘Id-cadeau