In 1863 schafte Nederland formeel de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen af. Dit wordt jaarlijks gevierd en herdacht. In het Sranantongo betekent Keti Koti 'verbroken ketenen'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Keti Koti krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland. De officiële herdenkingsceremonie vindt plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark te Amsterdam.
Op 1 juli is het Keti Koti, een feest dat steeds meer belangstelling krijgt. Een les over slavernij en bevrijding met daarbij aandacht voor de geschiedenis en moderne slavernij.
Vrijheid is het waard om gevierd te worden, maar welke vrijheid bedoelen we dan? Kun je vrijheid vanuit slavernij samen vieren, ook al ben je zelf geen slaaf geweest?
SamSam volgt Gwenneth uit Amsterdam. Zij draag traditionele Surinaamse kleding en ze viert het Keti Koti feest. Kort filmpje over hoe hier aandacht besteed wordt in de klas van Gwenneth. Bekijk het filmpje hier.
(Voorlees)verhaal over Indira, haar zus en moeder. Ze kleden zich feestelijk en kleurrijk aan voor het Keti Koti feest in Amsterdam. Haar moeder vertelt waarom ze dit feest vieren en wat het betekent. Ze dansen vrij door de Amsterdamse straten, op naar het Oosterpark. Daar, bij het slavernijmonument is het feest.
In: Arend van Dam & Alex de Wolf, Op een dag… - Vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken.
'Wan switi Keti Koti!’ roept de mama van Roos. ‘Een heel fijn Keti Koti allemaal!’ De hele klas juicht. Roos staat op en helpt haar mama met het uitdelen van het snoep.
Een verhaal voor de onderbouw, uit: Altijd feest! - samen de feesten van het jaar vieren van Janny van der Molen & Hans Kuyper.