Nationale feestdag waarbij het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Op deze dag wordt ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd. Deze dag wordt ook wel ‘Dag van de Vrijheid’ genoemd. Er wordt stilgestaan bij de waarde van vrijheid, democratie, mensenrechten en de grondwet. Door het hele land worden bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten gehouden.
Op 5 mei vieren we de vrijheid! Een dag vol symboliek en rituelen. Maar waarom en hoe vieren we deze dag eigenlijk? De leerlingen ontdekken wat het is als je niet vrij bent, want die vrijheid is niet vanzelfsprekend. En ze bekijken een bijzonder kledingstuk, een bevrijdingsrok, gemaakt door mevrouw Brand.
De Schooltv-serie 13 in de oorlog neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.
Aflevering 12 gaat specifiek over de bevrijding. Presentatrice Lisa Wade is in Wageningen op de plek waar de onderhandelingen over vrede in Nederland plaatsvonden. In Hotel de Wereld zit ze aan de tafel waar die besprekingen plaats hadden. Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd.
Geschikt voor de bovenbouw.
Klik hier om de aflevering te bekijken.