Op Sinterklaasavond wordt in Nederland de ‘verjaardag’ van de heilige Sint Nicolaas gevierd. Een feest met cadeaus en surprises, vooral gericht op kinderen. Sint Nicolaas is de beschermheer van kinderen, zeelieden, kooplieden, ongehuwde vrouwen en slagers. Vroeger liet hij cadeautjes achter voor kinderen en gaf hij aan volwassenen een speculaaspop. Pas vanaf 1850 werd het een traditie dat Sint Nicolaas met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland komt.
Van wie kreeg Sint Nicolaas die bijzondere kleren? En waarom wil hij iedereen cadeautjes geven?
De leerlingen horen een verhaal over de jonge Nicolaas. In die tijd maakte Nicolaas kennis met een bisschop en de kerk. Hij besloot ook in de kerk te gaan werken.
‘Meester, weet u dat? Sint-Nicolaas houdt toch van alle kinderen?’ Meester Jan Schenkman hield wel van kinderen die vragen stelden. Hij nam graag de tijd om ze te beantwoorden. ‘Luister, kinderen,’ zei Jan en hij vertelde zijn klas alles wat hij wist over de bisschop van Myra. Maar wat hij ook vertelde, de vragen bleven komen.
Voorleesverhaal uit: Arend van Dam & Alex de Wolf, Op een dag… - Vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken