Jaarplan 2 - voor 2 lessen per week
Periode: voorjaar / mei
Doelgroep: BB (bovenbouw)
Lesfrequentie: twee keer per week
Vertrouwen is een basisthema in de levensbeschouwelijke ontwikkeling van kinderen: het ligt dan ook heel dicht bij de begrippen geloof en hoop. Vertrouwen hebben of geloven in jezelf, in (de goede intenties van) de ander. Vertrouwen hebben in het leven, en de toekomst biedt hoop en perspectief. In dit thema worden deze facetten van vertrouwen verkend.
Een jongen vertrouwt erop dat God in de woestijn wel voor hem en zijn kameel zal zorgen. Is vertrouwen op God zo simpel of wordt er misschien ook iets van onszelf gevraagd?
VERDIEPING
In de volgende les zoomen de leerlingen, aan de hand van het Koranverhaal over Hadjar en Ismail, dieper in op het begrip Godsvertrouwen.
Als God Mozes roept om zijn volk te gaan bevrijden, zegt Mozes nee, nee en nog eens nee! De leerlingen onderzoeken in deze les waarom Mozes/Moesa weigert en wat er voor nodig is om toch aan de slag te gaan. Mozes staat op en hij handelt, ook al vindt hij het een moeilijke opdracht.
Jona krijgt een belangrijke opdracht; hij is ongehoorzaam en dat heeft verstrekkende gevolgen. Maar... hij krijgt een tweede kans...
VERDIEPING
In een volgende les wordt aan de hand van stellingen met de leerlingen een filosofisch gesprek gevoerd over tolerantie en respect.
De islamitische profeet Mohammed was een doorzetter met een enorme drive om het verhaal van zijn God, Allah te verkondigen. Niet iedereen wilde naar zijn boodschap luisteren: toch gaf hij niet op en volgde standvastig zijn roeping.
VERDIEPING
In de verdieping gaan de leerlingen in gesprek over het gezegde ‘een roepende in de woestijn’. En verkennen ze een bijzonder zelfportret van Frieda Kahlo: met een doornenketting en een kolibrie.
Vasten? Vasten is kiezen voor wat belangrijk is, niet vergeten, je blijven herinneren, omzien naar elkaar... Houd dat vast!
Met de leerlingen gaan we op zoek naar de aspecten en de waarde van vasten.
Wanneer je recht gaat staan met je voeten dichtbij elkaar, je hoofd recht en je armen opzij, dan ben je verbonden met dat wat onder, boven en naast je is. Dit alles komt samen in jouw hart. Een les over de betekenis van de palmpasenstok en van het kruis.
Jezus breekt het brood en kijkt zijn vrienden aan. Hij geeft hun een beker met wijn en zegt: ‘Blijf dit doen en denk aan mij, tot Gods nieuwe wereld komt.’ Is dit een gemakkelijke of juist een hele moeilijke opdracht? Een les over de christelijke traditie van het avondmaal.
Jezus eet met zijn leerlingen voor de laatste keer samen een maaltijd. Wat kunnen wij van deze maaltijd leren? We onderzoeken aan de hand van bibliodrama bij een schilderij en een kindertheologisch gesprek de symboliek van het avondmaal.
VERDIEPING
Een volgende les kan verder gaan met wat er met Jezus na die laatste maaltijd gebeurde. De leerlingen gaan in deze les op zoek: kunnen wij misschien ook stukjes van wat Jezus heeft achtergelaten om ons heen herkennen? Kun je er op vertrouwen dat iets van Jezus nog voort leeft?