Jaarplan 3 - voor 2 lessen per week
Periode: mei / zomer
Doelgroep: BB (bovenbouw)
Lesfrequentie: twee keer per week
Jezus inspireerde mensen om hun bezittingen te delen. Kunnen wij in navolging daarvan ook anderen inspireren om onze overvloed te delen met mensen die het minder goed hebben?
VERDIEPING
Voor een volgende les kan een keuze gemaakt worden voor een andere verwerking of de suggesties bij Extra.
Sjavoeot, het wekenfeest, wordt zeven weken na Pesach gevierd. Net als het christelijke Pinksteren dat zeven weken na Pasen gevierd wordt. Joden vieren dat ze Tien Woorden van God ontvingen. Christenen vieren de ontvangst van de Heilige Geest.
VERDIEPING
In de verdieping wordt een vergelijking gemaakt tussen het joodse Sjavoeot en Pinksteren.
Is er voor alles in het leven een bepaalde tijd? Wat weten we eigenlijk over de tijd? En hoe zit het met de eeuwigheid? Samen met een oude wijze man, een uitvinder en een kunstenaar gaan we op zoek naar antwoorden.
VERDIEPING
Voor een volgende les kan een keuze gemaakt worden uit een van de drie verwerkingen: Voor alles een tijd (van woordweb tot…), Hemels uurwerk (een zonnewijzer maken), Tot in eeuwigheid (perpetuum mobile).
De parabel van Nathan de Wijze laat leerlingen nadenken over drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Kun je zeggen welke godsdienst de ware is?
VERDIEPING
In de volgende les wordt aandacht besteed aan de drie monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam). Met behulp van een tijdlijn krijgen de leerlingen inzicht in het ontstaan en ontdekken een gezamenlijke oorsprong.
Het onwetende boompje begrijpt er niks van. Het poolijs smelt! Hij vertelt het aan de andere bomen. Weten zij misschien hoe het komt?
Een les waarin de leerlingen onderzoeken of het mogelijk is om het verschil te maken in hun eigen leefomgeving en ontdekken dat het onmogelijke kan.
VERDIEPING
In de volgende les kan het kunstproject ‘Het wandelende bos’ centraal staan. Of het scheppingsverhaal en Psalm 8.
Zal A I (Artificiële Intelligentie) ons helpen om de wereld in de toekomst eerlijker en mooier te maken? Of verliezen we de controle omdat we niet goed weten wat we in de machine stoppen en wat er weer uit komt?
In deze les gaan de leerlingen aan de hand van de oude Griekse filosofen op zoek naar de herkomst van onze kennis.
VERDIEPING
In een vervolgles onderzoeken de leerlingen wat mensen onderscheidt van robots en andere door AI gestuurde ‘bots’ en diensten. Wat is nu echt menselijk en betekenisvol? Kunnen die menselijke waarden (ooit) ondersteund worden door AI?