Een lessenserie over licht als bron van leven, over de lichtfeesten Divali, Sint Maarten, Chanoeka, advent en Kerstmis. Lichtfeesten binnen hindoeïsme, jodendom en christendom waarin gevierd wordt dat het kwaad niet het laatste woord heeft, maar het licht sterker is dan het duister.
Sint Maarten is een feest dat nog steeds in bepaalde delen van Nederland wordt gevierd. In het verhaal van Sint Maarten komen twee belangrijke thema's naar voren: licht en delen.
Een les bij Divali, het lichtfeest van hindoes. Over licht en liefde verspreiden, door lief te zijn voor de goden én voor elkaar.
Rondom het kerstverhaal wordt verteld over mensen die dakloos zijn en voor wie wij als medemensen het licht aan kunnen doen.
Twee vrouwen ervaren en delen de vreugde over nieuw leven.
De leerlingen stellen zich voor hoe blij mensen kunnen zijn wanneer een nieuw leven groeit. Ze denken na over wat hen heel blij kan maken en licht kan brengen.
In deze les maken de leerlingen kennis met het werk van een priester, met name het brengen van een reukoffer in de tempel en de betekenis er van.
En ze horen van de bijzondere geboorte van Johannes, de zoon van Zacharias en Elisabet, de latere wegbereider van de grote Koning van licht en vrede.
Een les bij het prentenboek 'Het verhaal van Donker'. Donker ligt in bed en is bang voor nacht. Toch durft Donker het lampje te volgen en ontdekt dat er mooie dingen in het donker te zien zijn. De leerlingen maken kennis met de symbolische betekenis van licht in het donker.
Chanoeka is het lichtfeest binnen het jodendom. De leerlingen ontdekken hoe het is ontstaan en op welke manier het wordt gevierd.