Muziek is belangrijk. Het vertelt over onze gemoedstoestand. Soms kun je met woorden je gemoed niet uitdrukken maar lukt het met muziek wel. Mensen gebruiken muziek en zang om God te eren. Maar, wat is de klank van het goddelijke zelf? In religieuze verhalen klinkt de goddelijke stem in stilte of via een geluidstrilling als Ohm. Daar waar het goddelijke zich duidelijker laat horen, vertellen de verhalen over natuurgeluiden als de donder en wind. Een lessenserie vol klank om te zoeken naar de stem van het goddelijke.
Heeft God ook een stem (of instrument) waarmee hij/zij met mensen kan communiceren? De leerlingen maken na het verhaal van Elia op de berg gehoord te hebben, het geluid zoals zij denken dat bij God hoort.
Iedere stem mag worden gehoord. Soms mis je een stem pas als die er niet meer is. Hoe ontdek je samen jouw stem en de stem van anderen? En kun je in de zoektocht naar de stem van jezelf en de ander ook de stem van God ontdekken?
Christenen eren God al eeuwenlang via zang. Ze zingen in de eredienst (kerk/klooster). In vroegere tijden zongen ze Gregoriaans. We gaan terug in de tijd om deze stijl van zingen te leren kennen.
Het is feest. Want het meest bijzondere boek is uit en we lezen het vanaf vandaag opnieuw. Een les over het joodse feest Simchat Tora: Vreugde der Wet.
Wanneer hoor je de stem van God? In prachtige klanken of muziek of juist in de stilte? Misschien horen ze wel bij elkaar, de stilte en de muziek. Pas als het stil is, kun je in de muziek die de stilte breekt Gods stem horen en verstaan.
Voor dat er ook maar iets was, was er al het geluid Ohm. Wat is dat voor geluid? En wat brengt het teweeg? Leerlingen gaan zelf op onderzoek naar de betekenis en uitwerking van deze oerklank.