Hoe kunnen wij, als mensen van nu, invloed uitoefenen op de wereld die morgen voor onze kinderen zal zijn? Dat laat ons nadenken over ons handelen. Khalil Gibran zegt: ‘Kinderen zijn de pijlen die op de boog van de volwassenen worden afgeschoten naar de toekomst. Je kunt ze liefde geven, maar niet je gedachten want ze hebben hun eigen gedachten.’
Vanuit verschillende tradities kijken we naar een goede toekomst voor onze kinderen. Wat leerde het verleden ons. Hoe handelen we nu?
Inleiding en praktische informatie voor de voorbereiding van de lessen van dit thema.
Een les bij gelijknamig prentenboek dat geïnspireerd is door de ringparabel uit het toneelstuk Nathan de Wijze. Over geliefd zijn, innerlijke kracht en het goede voor de ander doen.
Wat heb je als kind allemaal al in je? En op welke manier kun je dat delen met de wereld en zorgen voor een mooie toekomst? Ideeën uit de Koran en de Bijbel inspireren ons daarbij!
Vrijheid is het waard om gevierd te worden, maar welke vrijheid bedoelen we dan? Kun je vrijheid vanuit slavernij samen vieren, ook al ben je zelf geen slaaf geweest?
Sjavoeot, het wekenfeest, wordt zeven weken na Pesach gevierd. Net als het christelijke Pinksteren dat zeven weken na Pasen gevierd wordt. Joden vieren dat ze Tien Woorden van God ontvingen. Christenen vieren de ontvangst van de Heilige Geest.
De parabel van Nathan de Wijze laat leerlingen nadenken over drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Kun je zeggen welke godsdienst de ware is?
Zal A I (Artificiële Intelligentie) ons helpen om de wereld in de toekomst eerlijker en mooier te maken? Of verliezen we de controle omdat we niet goed weten wat we in de machine stoppen en wat er weer uit komt?
In deze les gaan de leerlingen aan de hand van de oude Griekse filosofen op zoek naar de herkomst van onze kennis.