Binnen het christendom wordt vaak gesproken over het trio: geloof, hoop en liefde. In deze lessenserie lichten we HOOP er uit. Maar hoop heeft altijd iets te maken met geloof en liefde. In troostvolle hoop, klinkt het geloof door dat het (ooit) goedkomt. Je troost een verdrietig iemand niet zonder iets te gebaren, te doen of te zeggen over de hoop dat dit verdriet een plek zal krijgen. Het zal verweven worden in je leven.
Voor wie werkt met het thema: inleiding en praktische informatie voor de voorbereiding van de lessen van dit thema.
Noömi verlaat met haar gezin haar land, in de hoop dat het in Moab beter is. Wanneer ze haar man en zonen verliest wil ze terug. Maar moet ze alleen gaan?
Ruth en Noömi komen aan in Betlehem. Ze troosten elkaar en hopen samen op een beter leven. Wie of wat geeft jou troostvolle hoop?
Noömi kijkt hoopvol naar de toekomst. Ze heeft een kleinkind in haar handen. Tijdens de verwerking kijken leerlingen naar hun eigen levensverhaal.
Samen met de leerlingen beleef je het prentenboek 'De jongen en de gorilla'. Het verhaal laat zien hoe de denkbeeldige gorilla van sta-in-de-weg langzaam verandert in troost.
Na lange tijd keert Noömi terug naar Betlehem. Ruth gaat met haar mee. Hoe integreert zij in de familie? In deze les komt het woord ‘vreemdeling’ aan de orde. Hoe kijken de leerlingen tegen deze mensen aan?
Hoe voelt het als je verdrietig bent en kunnen anderen dat aan je zien? Waar vind je troost en wat geeft jou houvast? Een les over rouwen en troosten en de weg vinden uit het moeras van verdriet.
Afscheid nemen van mensen waar je veel van houdt. Met behulp van het prentenboek 'Blaadjes' gaan de leerlingen er over nadenken en theologiseren. Herinneringen spelen daarbij een grote rol, op hartvormige blaadjes.