In deze thematische lessenserie kijken we samen met onze leerlingen eens achterom, de geschiedenis in: op wiens schouders staan wij eigenlijk, vandaag de dag? De ‘geloofstrendsetters’ uit het verleden kregen aandacht doordat ze bijzondere dingen deden of zeiden. Volgelingen bewaarden hun ideeën in hun hoofd en in hun hart. En zetten het gedachtengoed voort.
Welke wijsheid reiken ze ons nu nog aan? Samen met de leerlingen zoeken we naar de betekenis voor de huidige tijd.
Op de schouders van... Paulus.
Paulus wil anderen vertellen over Jezus. Hij gaat op reis en schrijft brieven. De leerlingen reizen langs zijn portretten en horen zijn reisverhaal.
Op de schouders van... Maarten Luther.
'Je hoeft geen cadeautjes aan God te geven', zei Luther. ' God vindt het fijner wanneer je aardig doet voor elkaar en elkaar helpt.'
Kleuters ontdekken het verschil tussen aardig zijn en mooi zijn.
Op de schouders van... Maarten Luther.
'De grootste rijkdom van de kerk is de Bijbel', zei Maarten, 'en de prachtige verhalen die erin staan. En het mooie is, je krijg ze zomaar, voor niets.'
De leerlingen ontdekken dat het niet gaat om het uiterlijk maar om het innerlijk. En hoe zou het huis van God er uit zien?
Op de schouders van... Bonifatius.
Een les waarin het verhaal van Bonifatius centraal staat; over de kracht van het geloof in het levende water van de Bonifatiusbron en de verbinding met jouw innerlijke bron.
Op de schouders van... Sai Baba.
Sai Baba is een god op aarde. Aanhangers geloven dat deze hindoeïstische avatar de mensen leert hoe te leven. De leerlingen verdiepen zich in deze leermeester.
Op de schouders van... Clara van Assisi.
Met zachte krachten de wereld veranderen. Clara van Assisi deed dit, tegen de wil van alles en iedereen in. Zoals sterke vrouwen wel vaker doen.
Op de schouders van... Rumi.
Een les aan de hand van de liefdevolle, krachtige woorden die de bekende filosoof, dichter en soefi Rumi ons nagelaten heeft.
De leerlingen worden uitgenodigd om vanuit hun hart een weg te vinden om zich te uiten, bijvoorbeeld met woorden, beelden, muziek en dans.
Algemene informatie en achtergrondinformatie bij de lessenserie 'Op de schouders van...'.