Jaarplan 3 - voor 2 lessen per week
Periode: zomer / herfst
Doelgroep: BB (bovenbouw)
Lesfrequentie: twee keer per week
In onze samenleving gaan we op verschillende manier met elkaar en de natuur om. Er zijn leiders en volgers. Stel je bent een leider? Waar moet een goede leider, een juiste koning, aan voldoen? In de lessen laten we de leerlingen nadenken over leiderschapskwaliteiten Hoe zet je deze in voor de mensen om je heen. Hoe zet je deze in voor de natuur? Mag je alles pakken wat je wilt? Met verhalen over koningen maar ook over de profeet Micha en Franciscus van Assisi stappen we in de samenleving. Wie ben je? En hoe leef je?
Een goede koning, wanneer ben je dat? Aan de hand van voorbeelden en opdrachten onderzoeken de leerlingen wat goed leiderschap inhoudt.
De verhalen over koning Saul zijn een spiegel voor de mens over heersen en dienen. Verhalen die ons laten nadenken over wat goed koningschap eigenlijk is; in verleden, heden en toekomst.
Een les over de onverwachte keus voor een nieuwe koning. Waarom wordt juist David gekozen? Waarom en hoe kan een herder koning worden?
Het is feest omdat de Ark weer naar Jeruzalem komt. David danst van vreugde. Hij laat zien dat bij God iedereen zichzelf mag zijn.
Koning Salomo neemt geen wraak op zijn broer Adonia, maar vergeeft hem. Dat is koninklijk! Koning Salomo geeft zijn broer een tweede kans.
De koningin van Seba komt op bezoek bij koning Salomo om zijn wijsheid op de proef te stellen en kennelijk ook om iets over zijn God te horen.
Het verhaal van de profeet Jeremia en koning Sedekia laat ons nadenken over hoe wij tot meningen en keuzes komen. Waaien we met de comfortabelste wind mee of kiezen we toch een andere weg?
Met je hoofd, je hart en je handen… Wat doe je als je respectvol om wilt gaan met de aarde, je medemens en alles wat God geschapen heeft? De leerlingen onderzoeken dit aan de hand van het verhaal ‘Drommels, wat een rommel’.
VERDIEPING
In een volgende les bekijken de leerlingen enkele filmpjes over de plastic soep in de oceaan en gaan daarover in gesprek. Of doen een beeldmeditatie bij een schilderij van Micha bij de stadspoort van Samaria.
Is de hemel iets van daarboven of zijn er hier op aarde glimpjes van terug te vinden? Kan dat, de lucht bezitten? Opperhoofd Seattle heeft daar een duidelijke mening over die hij toen, maar ook nu, graag met ons deelt. Samen ontdekken de leerlingen hun ideeën over de hemel.
Op welke manier kan Franciscus van Assisi ons leren hoe we met de aarde om kunnen gaan? Deze les is nog in ontwikkeling.
VERDIEPING
Op welke manier kan Franciscus van Assisi ons leren hoe we met de aarde om kunnen gaan? Deze les is nog in ontwikkeling.